Ο Χρήστος Κακαβάς γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1980 στο Καρπενήσι Ευρυτανίας από τον Ιωάννη Κακαβά με καταγωγή από τους Δομιανούς και την Μαγδαληνή Κελέση με καταγωγή από την Παπαδιά Ευρυτανίας.

Το 1998 αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Καρπενησίου και εισήχθη με υποτροφία στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Παράλληλα  με τις σπουδές εργάστηκε στο χώρο της εστίασης.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του  και έγινε κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση και Τραπεζική Διοικητική με  βαθμό άριστα και με υποτροφία στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Από το 2006 εργάζεται, στον τραπεζικό κλάδο (Citibank, Eurobank, Πειραιώς) σε κεντρικά καταστήματα των Αθηνών και από το 2013 μετατέθηκε στο Καρπενήσι στην Τράπεζα Πειραιώς όπου σήμερα κατέχει τον βαθμό του διευθυντή.

Το 2019 εκλέχτηκε πρώτος σε σειρά δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καρπενησίου με το συνδυασμό «Αλλαγή Πορείας» με τον Δημήτριο Λερογιάννη.

Από το 2019 έως το 2022, διετέλεσε πρόεδρος του Κολυμβητικού Ομίλου Καρπενησίου.

Tα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στον  χώρο του αθλητισμού όπου συμμετείχε ως παίκτης στον αθλητικό σύλλογο μπάσκετ Άτλαντα,( ο οποίος αναδείχθηκε πρωταθλητής Γ΄ ΕΣΚΑΣΕ το 2017) και στις δραστηριότητες με την οικογένειά του.

Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Μαρία Κρεμοπούλου και έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά: τον Ιωάννη, τον Βασίλειο, την Μαγδαληνή και τον Νικηφόρο.